Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Fények az éjszakában

2011.07.05

A csillagos ég „eltűnése” csak egy a fényszennyezés káros hatásai közül. Alig néhány évtized leforgása alatt megsokszorozódott a fölösleges éjszakai kivilágítás mennyisége. A biztonsági közvilágítás természetesen nem tartozik ezek közé, de minden más igen: fényreklámok, díszkivilágítás, ünnepi fénysorok. A nagyvárosi fényáradat nemcsak pazarló, hanem ökológiai-biológiai szempontból is káros.

Többek közt megzavarja az éjszakai állatok életritmusát, elcsalja természetes élőhelyükről a repülő rovarokat, madarakat, rontja tájékozódási képességüket, és közvetetten akár a populáció helyi összeomlásához is vezethet. Emberek esetében sok fényárban töltött éjszaka alvászavarokat okozhat, növeli a stresszt, és összekavarhatja az emberi hormonháztartást, ez különösen nők esetében lehet veszélyes. 
 
Sajnos a fényszennyezés olyasmi, ami ellen az átlagember relatíve keveset tehet. Ha lehet, ne használjunk olyan lámpatesteket, amelyek felfelé sugározzák a fényt, és tegyünk vastag sötétítő függönyöket, redőnyöket az ablakokra. A fényreklámok, fölösleges díszvilágítás ellen átfogó szabályozásra lenne szükség.
 
Több európai országban régiónként, Csehországban például 2002 óta országosan szabályozzák a fényszennyezést. Hazánkban jelenleg még nem létezik erre vonatkozó korlátozás.
 
Teljesen zavartalan égboltot Magyarországon már szinte csak két helyen figyelhetjük meg: a zselici Csillagoségbolt-parkban és a Hortobágyon.
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
 
 
 
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS