Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Mentsünk fákat - ültetés nélkül

2011.07.05

 Nem kell odaláncolni magunkat a fákhoz, ha meg akarunk menteni néhány erdőt a kivágástól, elég, ha megszívleljük az alábbi tanácsokat.

thedailygreen.com Évente körülbelül 500-800 kéretlen reklámanyag landol egy átlagos postaládában, ami akár 100 millió fa életbe kerülhet. Az utcán osztogatott szórólapot ne fogadjuk el, ha nem kifejezetten érdekel a rajta található információ (ezzel az osztogatónak nem különösebben nehezítjük meg a dolgát, mert általában órabért kapnak). De hogyan lehet megállítani a hívatlanul ömlő szórólap-áradatot? A címzett anyagokkal szemben lehet védekezni, a címzés nélküliekkel nehezebb. A társasházakban szórólapok céljára kihelyezett dobozokat, illetve a postaládára ragasztott „nem kérünk reklámot” feliratot sokszor nem veszik figyelembe. A Magyar Postánál lehet kérni, hogy adott címre ne közvetítsenek szórólapokat, a többivel pedig a legtöbb, amit tehetünk, hogy az összegyűlt kupacot időnként levisszük a szelektív gyűjtőbe.  
 
Vásároljunk minél több újrahasznosított papírt. Ha nem kizárólag fehér papírra van szükség az irodában, akkor a legtöbb anyagot lehet újrapapírra nyomtatni. Azt is gondoljuk át, hogy biztosan szükség van-e nyomtatásra, és akkor is használjuk indkét oldalt. Amit lehet, inkább e-mailen küldjük. Papírtörlő, papírzsepi helyett pedig válasszunk tartós, mosható kendőket.
 
Sok papírhulladékot meg lehet spórolni azzal is, ha a hagyományos havi postai számlázás helyett elektronikus számlákra, internetes ügyintézésre váltunk. Sok cég előnyben részesíti ezeket az eljárásokat, mert költséghatékonyabb.
 
Használjunk állandó bevásárlótáskát. Ezt ugyan a műanyagzacskók ellen szokták felhozni, de a papírtáskák ugyanúgy fából készülnek.
 
Vásároljunk kevesebb könyvet. Természetesen nem az olvasás ellen kampányolunk, hiszen a statisztikák szerint így is sereghajtók vagyunk az évente „elfogyasztott” könyvek számát tekintve. Hagyományos nyomtatványok helyett azonban olvassunk digitális kiadásokat, vagy járjunk könyvtárba. Ideális lenne, ha a diákokkal nem vetetnék meg minden évben a legújabb kiadású tankönyveket, hanem az idősebb testvérektől, rokonoktól, ismerősöktől megörökölt könyvekből dolgozhatnának.
 

 

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS