Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Itt a zöld, hol a zöld?

2011.07.03

 Az áruházak polcai roskadoznak a szép, színes környezetbarát termékektől. Ha csak a címkék alapján tájékozódunk, azt hihetjük, nem is olyan nehéz tudatosan vásárolni, hiszen szinte a kezünkbe ugranak a zöldként hirdetett dolgok. A látszat azonban most is csal.

 

A „zöldhullám” lecsengésével legtöbbünkben talán ébredezni kezd a gyanú, hogy nem lehet minden bio, amit így akarnak eladni, már csak pusztán a mennyiség miatt sem. Erre a vállalatoknál is ráébredtek: a vásárlók kevésbé hiszik el a zöld címkéket bizonyítás nélkül, ezért legegyszerűbb módon meghamisították a bizonyítékot is, legtöbbször egy környezetbarát védjegyhez hasonló öko-címke formájában.

 

Hogyan lehet megkülönböztetni a valódit a hamistól? A vállalatok önkényes védjegyein nem szerepel, hogy pontosan miért is olyan környezetbarát az adott termék, a hivatalos védjegyeken viszont megtaláljuk ezt az információt. Például jelzi, hogy 60%-ban újrahasznosított anyagból készült.

 

Több európai orszgában már évtizedek óta a bevált, szigorú feltételek mellett kiadott jelzéseket haználják, ilyen a német Kék Angyal http://www.blauer-engel.de/index.php , amellyel már 1977 óta jelölik a környezetbarát termékeket, a skandináv Északi Hattyú http://www.nordic-ecolabel.org; és természetesen az EU is bevezetett egy egységes jelölést, az „Eurovirágot” http://www.eco-label.com.

 

Hazánkban a Környezetbarát Termék Kht. dönt az ökoemblémákról. A Kht. weboldalán megtalálható, hogy mely termékek jogosultak a magyar környezetbarát védjegy, a „Cédrus” használatára. http://www.kornyezetbarat-termek.hu/

 

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS