Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Madárvédelemért különdíj az E.ON-nak

2011.07.03

Madárvédelemért különdíj az E.ON-nak

 

Madárvédelemért különdíj az E.ON-nak

Az E.ON tevékenységének minden területén kiemelten kezeli a környezet védelmének fontosságát. A vállalatcsoport befektetési és fejlesztési politikájának szerves része a természetvédelmi célú beruházás, melyre a vállalat 2010-ben 300 millió forintot fordított.

„Társaságunk mintegy 65 ezer km hosszúságú hazai légvezeték hálózata révén jelentős hatással van a hazai madárállományra. A villamos hálózatok madárbarát kialakítása vállalatunk és a természetvédelmi szervezetek közös érdeke, ezért madárvédelmi megállapodást kötöttünk a természetvédelmi szakmai szervezetekkel és a környezet védelmét felügyelő minisztériummal. Az „Akadálymentes Égbolt” program keretében vállaltuk, hogy áramvezeték-hálózatunkat 2020. január végéig madárbaráttá alakítjuk át.” – mondta a díjátadón Károlyi Zsuzsanna, az E.ON kommunikációs vezetője.

Az „Akadálymentes Égbolt” program célja, hogy egyszerre legyen biztosított a hálózat üzembiztonsága és a madárállomány védelme. Ennek megfelelően az E.ON csak olyan szigeteléseket, műszaki megoldásokat támogat, melyek madárbarátnak tekinthetőek, így például földkábelek alkalmazását szabadvezetékek helyett.

EON kerecsenláda felhelyezéseEON kerecsenláda felhelyezése

A madárvédelmi projektek keretében a villamos- és a természetvédelmi szakemberek együtt végzik a lakossági villamoshálózatra települt gólyák fészkének tartóra helyezését. Ezen túlmenően a nagyfeszültségű tartóoszlopok felső harmadára költőládákat helyeznek ki a védett madarak (kerecsensólyom) számára – mesterséges költőhelyet teremtve ezzel számukra. A projektek megvalósításával az érintett szakaszokon nagy számban csökkentek az egyed elhullások, sőt egyre gyarapodik az ellátási területeken fellelhető madarak száma.

Emellett a vállalat évek óta sikeresen működik együtt a Bakonyi Természettudományi Múzeummal a Kárpát-medencei vörös vércse állomány megőrzésében. A vállalat az állomány visszatelepítése, valamint az elszigetelten élő populációk közötti „fészkelési folyosók” létrehozása érdekében a középfeszültségű elektromos hálózat oszlopaira költőládákat telepített.

EON oszlopszigetelésEON oszlopszigetelés

A munkák tervezése és kivitelezése során szoros az együttműködés a természetvédelmi és madárvédelmi szervezetekkel. Ennek egyik példaértékű eredményeként a Hortobágyi és a Körös-Maros Nemzeti Park az E.ON Hungária csoport támogatásával egyedülálló nagyságrendű támogatást nyert el az Európai Unió strukturális alapjából ahhoz, hogy a védett madarak vonulási útvonalának 95%-át ,,madár-biztonságossá” tegyék, valamint hogy Hortobágy panorámája ismét légvezetékek nélkül tündököljön. A projekt az E.ON együttműködésével és mintegy 185 millió Ft-os fejlesztési hozzájárulásával valósul meg.

„Üzleti Élet a Környezetért” díj

A Károly walesi herceg által 1992-ben alapított Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 2000-ben alapította az „Üzleti Élet a Környezetért” környezetvédelmi díjat. A díj odaítélésével az alapító a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását, a fenntartható fejlődés gondolatának népszerűsítését, a környezettudatos vállalatirányítás elterjedését, valamint ezzel összefüggésben az éghajlatváltozás elleni fellépést kívánja elősegíteni. A nyertes pályázatok közül kerülnek kiválasztásra azok a projektek, melyek Európai Unió Környezetvédelmi Bizottságának kétévente megrendezett díjáért (European Business Awards for the Environment) versenyeznek 2012-ben.

Forrás: greenfo

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS