Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Magyarország leghatékonyabb erőműve

2011.07.03

Magyarország leghatékonyabb erőműve

 

Magyarország leghatékonyabb erőműve

Június 27-én ünnepélyes keretek között átadták az E.ON új, környezetbarát, kombinált ciklusú erőművét a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn, Schmitt Pál köztársasági elnök, Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár, Bernhard Fischer, az E.ON Generation vezérigazgatója, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke és Major Gábor, Gönyű polgármestere közreműködésével.


Gönyűi szalagvágásGönyűi szalagvágás
 
Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök az ünnepélyes átadón kiemelte: „Hazánk forráshiányos országként, energiaellátás szempontjából igencsak sebezhető helyzetben van. Minden olyan beruházás, fejlesztés üdvözlendő, amely csökkenti ezt a kiszolgáltatottságot, és a saját területén, a polgárok elvárásainak megfelelő módon biztonságos, környezetbarát ellátást garantál.”

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár hozzátette: „A Gönyűn megépült erőmű legfontosabb érdemei közé tartozik, hogy világszínvonalú, környezetkímélő technológiát honosít meg Magyarországon. Legnagyobb hatásfokú csúcserőműként hiányt pótol a rendszerszintű szolgáltatások terén. A gönyűihez hasonló magas hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával az alacsony villamosenergia-előállítási hatásfok javítható, hiszen az erőmű hatásfoka meghaladja az 59 százalékot. A készülő Nemzeti Energiastratégia egy átfogó erőművi cselekvési terv megalkotását is kezdeményezi a villamosenergia-termelés és elosztás hatásfokának javítása érdekében.”

A Gönyűn termelt áram a magyar átviteli hálózatba kerül betáplálásra, így az a teljes magyar villamos hálózat számára elérhető. Az itt termelt áram elegendő a dinamikusan fejlődő Győr és térségének egész éves energiaellátására.

Bernhard Fischer az E.ON AG stratégiáját emelte ki beszédében: „Az E.ON „cleaner & better energy” stratégiájára kiváló példa a gönyűi erőmű, mely erőmű-portfóliónk egyik legmodernebb tagjaként Európa gazdaságos, környezetbarát és hatékony energiatermeléséhez járul hozzá.”

„ Az E.ON csoport Magyarországon kiemelt feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon az ország energiaellátásának biztonságához és felelős vállalatként az ügyfeleknek környezetbarát és minél hatékonyabb megoldásokat kínáljon. Ezt a célt tűztük ki magunk elé 2006-ban, a beruházás tervezési szakaszában is. Nagy örömmel tölt el, hogy mindezt sikerült elérnünk.” - mondta Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke.

A leghatékonyabb erőműA leghatékonyabb erőmű

 

Az erőművet – amelyet már május 12-én üzembe állítottak – kivitelezője, a Siemens Energy kulcsrakész állapotban adta át az üzemeltető E.ON számára. Az erőmű rendkívül magas – több mint 59 százalékos – hatásfokának és alacsony nitrogén-oxid-kibocsátásának köszönhetően Magyarország leginkább környezetkímélő erőműve. Rendkívül rugalmas működés, a terhelés változásához való gyors alkalmazkodás és az optimális üzemelési szint gyors elérése jellemzi az új erőművet – ezek a tulajdonságok különösen fontosak annak fényében, hogy a szélerőművek által a rendszerbe töltött energiamennyiség változásait is ki kell egyenlíteni.

A kombinált ciklusú, mintegy 430 megawatt teljesítményű, ezzel több mint 600 ezer háztartás villamosenergia-igényét biztosító erőmű a Győr – az ország egyik ipari központja – melletti Gönyűn található. A Siemens az erőmű kulcsrakész megépítése mellett a legfontosabb „alkatrészeket” is szállította: egy SGT5-4000F gázturbinát, egy SST5-5000 gőzturbinát, egy SGEN 5-3000W generátort, valamint az összes szükséges elektromos és elektronikai felszerelést.

„A gönyűi erőmű a tisztább energiatermelést és a hatékonyabb energiafelhasználást középpontba állító új stratégiánk kiemelkedő példája – mondta Bernhard Fischer, az E.ON erőműdivíziójának vezérigazgatója. – Portfóliónk egyik legkorszerűbb erőműve hozzájárul a gazdaságos, környezetbarát és hatékony villamosenergia-termeléshez Európában.

„A gönyűi projekt a munkahelyek biztonsága szempontjából is példaértékű. Az építkezés alatt több mint egymillió munkaórát sikerült baleset nélkül teljesíteni. Csúcsidőben több mint 850 munkavállaló dolgozott az építkezésen” – mondta Rainer Hauenschild, a Siemens Energy Solutions üzletágának vezérigazgatója. „Az eredmény egy rendkívül hozzáértő csapat koncentrált munkájának köszönhető" – tette hozzá Bernhard Fischer.

A nagy hatékonyságú gáz- és gőzturbinák a Siemens környezeti portfóliójának részei, ami 2010-ben 28 milliárd euró bevételt hozott a társaságnak. Ezzel a Siemens vezető pozíciót foglal el a környezetbarát technológiák világpiacán. A vállalat ügyfelei ugyanebben az időszakban összesen 270 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet – ez megegyezik Hongkong, London, New York, Tokió, Új-Delhi és Szingapúr összesített kibocsátásával.


 

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS