Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

'Energiavámpírok' a lakásban

2011.07.04
 Az energiatakarékosságra figyelmeztető felhívások unásig ismételt mantrája a „kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából”. Pedig a lekapcsolt világítás mellett is akadnak bőven energiafalók egy átlagos háztartásban. Egy éjszaka figyeljük meg, mennyi piros-zöld-kék LED pislog a készenléti üzemmódban hagyott eszközeinkből.
 
A hűtőszekrény áramtalanítása persze kiesik a listából - hosszabb utazások kivételével. Ha több hétig üresen áll a lakás, már érdemes kihúzni, egyébként sem árt néha leolvasztani. A végleg tönkrement gépet célszerű azonban magasabb energiaosztályba sorolt (A kategóriás), energiatakarékos hűtőre cserélni.
 
Tetszik vagy nem, a legtöbben pusztán lustaságból nem áramtalanítják tévéjüket, számítógépeiket, töltőiket, mert kinek is lenne ideje egyenként kihúzogatni mindent a konnektorból. Erre megoldás lehet a nagyobb, központi elosztó, amelynek lekapcsolásával egyetlen mozdulattal egyszerre több berendezést harcképtelenné tehetünk.
 
Egy-egy épület hőtérképes felmérése ugyan tízezrekbe kerülhet, de ha nagyon huzatos a lakás, és sehogy sem lehet felfűteni télen, talán érdemes rászánni valamennyit. Hőtérkép nélkül is le lehet szigetelni a kézenfekvő helyeket: az ablakpárkányokba, küszöbökhöz tehetünk hosszúkás szivacsokat, a falakat bevonhatjuk hőszigetelő vakolattal.
 
A túlzásba vitt hőszigeteléssel is vigyázzunk, és legalább naponta kétszer, rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk, hogy a levegő kicserélődhessen. 
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS