Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Hányas az öko-lábad?

2011.07.04

Kalkulátorok:

http://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx  Magyar nyelvű, előnye és egyben hátránya, hogy nagyon részletes, pontos adatokat kér a fogyasztásról, megtett utazások hosszáról, életmódunkról. Ha szuper pontos mérést akarunk, nem árt, ha kéznél vannak a közüzemi számlák. Nekem 4,13 tonna éves CO2 kibocsátást mért, igaz, ebben nincs benne az energiafogyasztásom. A hazai átlag 5,65 tonna. 

http://footprint.wwf.org.uk/ Angol nyelvű, nem túl részletes, főleg az életstílus iránt érdeklődik, néhány kattintással, gyorsan elvégezhető. 8,19 tonna éves CO2 kibocsátást mutatott, ilyen aránnyal 2,14 Föld tudna eltartani.
 
Ez is kattintgatós, igényes flash-animációval készült, pár perc alatt kitölthető. Nekem 2,8 tonna CO2 terhelést hozott ki egy évre, ami örvendetes, tekintve hogy a magyar átlagot 14,3 tonnára becsüli.
 
A Klíma Klub kalkulátora az elsőhöz hasonló, három témakört, a házi fogyasztást, az utazásokat és a sportolási szokásokat méri. Csúsztattam egy kicsit, mert megtippelni sem tudom, hogy hány kilométert békávézhatok össze egy évben, viszont az energiafogyasztás méréséhez pontos adatok hiányában felkínálja az átlag opciót. Kilogrammra adja meg az évi elégetett CO2 mennyiséget, az esetemben 3591, amit 51 darab, 50 éves tölgyfa kompenzálna.
 
Általánosabb, életmódra vonatkozó kérdések alapján ítélkezik, előnye, hogy gyors, egyszerű, és nem kell kilométerre lebontva megadni az utazások hosszát. Emiatt feltehetően nem is olyan pontos, de arra jó, hogy az életvitel fenntarthatóságát körülbelül meghatározza. Eredményem 2115 kg CO2 évente, és 106 fát ír kompenzálásképpen. Azt hiszem, kezdem is a faültetést.

 

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS