Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Kiskert a háztetőn

2011.07.05

Városi környezetben nem csak egészségügyi és esztétikai okokból van szükség a zöld területekre. A parkok, fasorok, zöld gyűrűk megőriznek egy darabkát a természeti élőhelyekből, emellett szűrik a port, megkötik a talajt, csökkentik a zajszennyezettséget, alkalmasak testi-lelki kikapcsolódásra, elviselhetőbbé teszik a hőséget és nem utolsó sorban a környékbeli ingatlanok értékét is növelik. A bevásárlóközpontok tetején kialakított zöldtetők átmásolhatóak irodaházakra, lakóépületekre is. Külföldön már bevett gyakorlat, Németroszágban például évente 1 millió négyzetméternyi zöldtető épül.

A zöldtetőknek két fajtája létezik, bár a közöttük nem olyan éles a határ. Az extenzív zöldtető kialakítása, fennatartása és gondozása jóval olcsóbb, de emberi tartozkódásra kevésbé alkalmas. Tulajdonképpen természetes védőrétegként funkcionál, védi az épületet a hirtelen lezúdoló esőtől, szigetel, javítja a levegőt és légkondicionál. Inkább az igénytelenebb, szárazságtűrő, szívós növényfajok telepítésére való.
 
Az intenzív tető ezzel szemben kifejezetten emberi használatra épül, ez a hagyományos értelemben vett tetőkert. Pihenésre, „kerti-partikra” alkalmas, de gondozása több anyagi és energiabefektetést igényel. Csak teljesen sík (10 foknál kisebb lejtésű) tetőkön építhető, és szerkezeti magassága elérheti a 100 cm-t, ahova már akár fák is ültethetők, pénztárcától és teherbírástól függően.    
 
Ne reménykedjünk azonban abban, hogy saját kis veteményest alakíthatunk ki a garázs tetején. A tetőre telepített növényzet megköti a városi csapadékvízben található nehézfémeket és egyéb káros anyagokat, ezért fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázatokkal járna.
 
Forrás és további információ:
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS