Melyik komposztálási módszer a megfelelő?
Az ételmaradékok és a kerti hulladékok komposztálásával egyenlő arányban keverednek a szénben gazdag „barna”, és a nitrogénben gazdag „zöld” anyagok. Barna minden száraz, fás maradvány, például a lehullott levelek, lemetszett gallyak és a színezetlen újságpapír. Zöldnek számít a frissen lenyírt gyep és a hús- és tejtermékmentes ételmaradékok, például a lehámozott gyümölcshéjak.
Mivel lehullott falevélhez nehéz nyáron hozzájutni, helyettesíthető régi papírokkal, de ez ne haladja meg a 10%-os arányt. A hullámlemez, fadarabok, gallyak szintén kiválthatják a száraz leveleket.
Ne hagyjuk kiszáradni!
A komposzt nedvességtartalmára különösen a nyári hőségben kell odafigyelni. A bomlási folyamatban fontos szerepet játsszó mikrobák és férgek szeretik a meleget, de az extrém hő hatására elpusztulnak. A komposzthalom mindig legyen enyhés nyirkos, és védjük a túlmelegedéstől.
Folyamatosan használható
A komposzt soha nincs készen, nem kell megvárni az őszt, hogy beleforgassuk a talajba. A szerves hulladékok bomlása folytatódhat a földben, így újabb értékes tápanyagokkal dúsítja.
Forrás: earth911.com