Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Komposztálás kezdőknek

2011.07.04

Melyik komposztálási módszer a megfelelő? 

Az ételmaradékok és a kerti hulladékok komposztálásával egyenlő arányban keverednek a szénben gazdag „barna”, és a nitrogénben gazdag „zöld” anyagok. Barna minden száraz, fás maradvány, például a lehullott levelek, lemetszett gallyak és a színezetlen újságpapír. Zöldnek számít a frissen lenyírt gyep és a hús- és tejtermékmentes ételmaradékok, például a lehámozott gyümölcshéjak.
 
Mivel lehullott falevélhez nehéz nyáron hozzájutni, helyettesíthető régi papírokkal, de ez ne haladja meg a 10%-os arányt. A hullámlemez, fadarabok, gallyak szintén kiválthatják a száraz leveleket.
 
Ne hagyjuk kiszáradni!
 
A komposzt nedvességtartalmára különösen a nyári hőségben kell odafigyelni. A bomlási folyamatban fontos szerepet játsszó mikrobák és férgek szeretik a meleget, de az extrém hő hatására elpusztulnak. A komposzthalom mindig legyen enyhés nyirkos, és védjük a túlmelegedéstől.
 
Folyamatosan használható
A komposzt soha nincs készen, nem kell megvárni az őszt, hogy beleforgassuk a talajba. A szerves hulladékok bomlása folytatódhat a földben, így újabb értékes tápanyagokkal dúsítja.
 
Forrás: earth911.com
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS