Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Mikró, gáz vagy villanytűzhely?

2011.07.05

 A válasz sok tényezőtől függ, az elektromos áram gázhoz viszonyított árától, az eszköz relatív hatékonyságáig. Tipikus esetben egy mikrósütő valamivel eredményesebben melegíti fel a vizet, mint a gázláng, és kevesebb energiát fogyaszt. Az ok egyszerű: a mikrohullámok az edényben található ételre, folyadékra összpontosulnak, nem az edényre, tehát elviekben minden hőt az étel felmelegítésére fordít.

Ezen logika alapján nehéz elhinni, hogy az elektromos tűzhely lapja gazdaságosabb, de a kutatások szerint villanytűzhelyen negyedével kevesebb energiába kerül felmelegíteni egy bögre vizet.
 
A két módszer között elhanyagolható a különbség energiaspórolás terén. Többet ér, ha egy hagyományos izzót kompakt fénycsőre cserélünk. Főzésnél azonban kiütközik a mikrohullámok előnyös tulajdonsága, akár 80%-kal kevesebb energiát vesz igénybe a mikróban főzött/melegített étel elkészítése, mint a gáztűzhely használatakor.
 
Több aprósággal is növelhetjük a konyhai eszközeink hatékonyságát. A mikrohullámú sütő belsejét rendszeresen tisztítsuk, hogy a lehető legtöbb energia irányuljon az ételre. Gáz vagy villanytűzhelyen mindig teljesen fedjük el az edénnyel a főzőlapot, így kevesebb hő megy veszendőbe. Gyorsabban jóllakhatunk akkor is, ha mindig a lehető legkisebb méretű edényben készítjük a vacsorát.
 
Mindezek ellenére a főzés nem tartozik a hagyományosan energiapazarló szokásaink közé, a világításra, fűtésre, hűtésre, de még a mosásra és mosogatásra is jobban oda kell figyelni, ha változtatni szeretnénk energiapazarló életmódunkon.
 
Forrás: thedailygreen.com  
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS