Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Nyolc mód, hogyan hűsöljünk klíma nélkül

2011.07.05

 

1. Csukjuk be az ablakot
Ellentmondásosnak tűnhet, pedig a tárva-nyitva hagyott ablakok inkább felmelegítik a lakást. Éjszaka szellőztessünk, amikor a kinti hőmérséklet visszaesik, nappalra pedig zárjuk be, behúzott függönyök és leengedett redőnyök mellett. Így az éjszakai hűvös levegőt benn tarthatjuk és a nap melege is jórészt visszaverődik. A nagyobb növények szintén sokat elnyelnek a nap energiájából, helyezzük őket az ablakok elé.
 
thedailygreen.com
2. Tervezetten használjuk a ventilátort
 A tetőventilátorok kellemes szellőt kavarnak a szobában, ha a megfelelő irányba forognak. Ezek inkább az embereket hűtik, nem a szobát, úgyhogy kapcsoljuk ki, ha nem tartózkodunk bent. Válasszunk magasabb kategóriájú, energiatakarékos fajtát.   Az állóventilátorok hatásfokát megnövelhetjük, ha magunkra permetezünk egy kis vizet, a víz párolgásával fokozatosan lehűl a testünk is.
Az éjjeli hűvösebb szellőt fordítsuk hasznunkra egy saját készítésű szélcsatornával: egy ventilátort irányítsuk a ház szélirányban álló oldalára, a másikat az ellenkező oldalra, és már ki is hoztuk a maximumot a természetes légmozgásból.
 
3. Fogyasszunk több hideg ételt
Akárcsak egy jóleső hideg sör, a hideg ételek is védenek a túlhevüléstől. Együnk görögdinnyét, salátákat, hidegtálakat és hasonló finomságokat, ha pedig mindenáron főzni kell valamit, használjuk a mikrót vagy a grillt, így a konyha sem melegszik át a sütő hőjétől.
 
4. Kapcsold le a villanyt!
A kompakt fénycsövek, LED izzók esetében inkább az áram spórolás miatt fontos, a hagyományos izzók azonban legalább annyi hőt bocsátanak ki, mint amennyi fényt. A készenléti állapotban hagyott készülékek is termelnek hőt, bár minimálisat. A legegyszerűbb, ha mindent áramtalanítunk, amikor nem használjuk.
 
5. Ússzunk vagy zuhanyozzunk hidegebb vízben
Talán nyilvánvalónak hangzik, de érdemes észben tartani: nagy melegben merüljünk bele a hideg vízbe. Persze erre nem mindig van lehetőség, ilyenkor a csuklóra helyezett hideg vizes pakolás vagy néhány jégkocka is kiválóan hat. A csukló vékony bőrén keresztül szinte azonnal a vért hűtjük, ezért ne vigyük túlzásba sem.
 
6. Ültessünk egy-két fát a megfelelő helyre
Az épületek azért melegszenek túl, mert akadálytalanul éri őket a napfény. Hagyjuk, hogy a természet a maga módján enyhítse a hőséget: ültessünk lombhullató fákat a ház keleti és nyugati oldalára, a széles levelek árnyékot vetnek, télen viszont a csupasz ágak beengedik a fényt.
 
7. Szigeteljük a padlást
A szigetelés ugyan nem hűti a lakást, a normális hőmérsékletet képes kordában tartani, megakadályozza, hogy a hideg levegő kiszökjön. Ha központi fűtéses a lakás, erősítsük meg a csővezetékeket, a lehűlt levegő 20%-a távozhat a réseknél és illesztéseknél.
 
8. Szereljünk fel napellenzőket
Akárcsak az ablakra szerelhető árnyékolók, a napellenző ponyvák is nagyban csökkentheti a házat érő hőhatást. Ha tetszik a látványa, érdemes áldozni rá.
 
Forrás: thedailygreen.com
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS