Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Ökologikus házak – autonóm, nullenergiás, passzív, ökoház, bioház

2011.07.05

  

Otthonunk szerencsés esetben nem csak egy épület, ahol lakunk. Az építőipar ugyan jelenleg nincs a csúcson, az egyre szélesebb körben terjedő ökoépítészet és a környezetbarát megoldások talán kivezethetnek a válságból.
 
Az öko- és bioházak között nincs óriási különbség: előbbi inkább működtetésében törekszik a minél nagyobb fenntarthatóságra, míg utóbbinál a természetes anyagok és az egészséges környezet dominál. Ettől függetlenül persze az ökoház is épülhet természetes anyagokból és a bioház is működhet energiahatékonyan.
 
A természetes anyagok alatt főleg a vályogot, fát illetve a szalmabála-paneleket értik, valamint a süllyesztett, részben vagy egészen földdel fedett épületeket (ami leginkább a középföldei hobbitok otthonához hasonlít). Mindegyikre jellemző a hagyományos tégla vagy panelházakénál lényegesen jobb hő- és hangszigetelés, hátrányuk, hogy nem mindenhova építhetők. A vályogot például a víztől, a szalmabálás házat a rovaroktól és a rágcsálóktól kell védeni.
 
A maximális energiahatékonyságot autonóm, nullenergiás, zéró kibocsátású vagy passzívházzal lehet elérni. Közös tulajdonságuk, hogy energiaigényüket vagy saját maguknak termelik, napelemekkel, -kollektorokkal, szélkerekekkel, vagy biomassza és a földhő felhasználásával. Építésük általában többe kerül a hagyományos házakénál, de az évek során a közüzemi költségek megspórolásával megtérül a befektetett többlet.
 
A fentiek közül a passzívház felelhet meg a legjobban az átlagfogyasztó igényeinek és anyagi lehetőségeinek. Sok új építésű ház, akár társas, akár családi, átalakítható lenne passzívházzá, de hazánkban egyelőre kevés hozzá a szakember. Ausztriában közel 3000, hazánkban csak néhány hivatalos passzívház található.
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
 
További információ: http://www.passzivhazepitok.hu/ 
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS