Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Pelusbontó gomba

2011.07.05

 

A kutatás szerint a használt pelenkákon termesztett megfelelő gombafaj a pelusok anyagának 90%-át két hónap alatt lebontotta, négy hónap alatt pedig teljesen felélte. Sőt, a gusztustalan táptalaj ellenére a szóban forgó gombafaj, a Pleurotus ostreatus, azaz laskagomba, ehető. Ezt bizonyítandó, Alethia Vázquez-Morillas, a kutatócsoport vezetője meg is evett egyet.
 
economist.com
A gombafaj kiválasztásában szerepet játszott a gasztronómiai hasznosítás, a laskagombát előszeretettel használják például levesekhez. A másik, hogy a laskát széles körben alkalmazzák a hulladékkezelésben a biolebontáshoz hasonló gombás lebontás során. Olyan mezőgazdasági és ipari hulladékokon termesztik, mint a búza és árpa maradékok, kávézacc, vagy a tequila gyártás melléktermékei.
 
A pelenkák hosszantartó lebomlása nem függ össze a használattal. Egy tiszta pelenka is évtizedekig tengődhet a szemétben. Fő összetevőjük, a cellulóz, ugyanis bosszantóan szívós anyag. A laskagomba elpusztult, korhadó fákon él, ezért olyan enzimeket termel, amelyek könnyedén lebontják a cellulózt. Egyedül Mexikóban 5 milliárd pelenkát dobnak ki évente, úgy hogy a laskagombáknak nem panaszkodhatnak élőhely- és tápanyaghiányra.
 
A használt pelenkákon nevelt gombák elfogyasztásának ötlete talán visszatetsző, de nem abszurd. Dr. Vázquez-Morillas a kutatás során gőzzel kezelte a pelusokat, ezzel elvileg minden kártékony baktérium elpusztítható. A gyakorlatban az undorfaktor leküzdhetetlen akadály. Bear Grylls ugyan simán megenné, de a peluson nevelt gombák marketingje nem éppen bizalomgerjesztő piacon, a gőzös kezelés költségei pedig túl magasak ahhoz, hogy az erőfeszítés gazdaságos legyen.
 
Ennek ellenére a gombás lebontás sikere nem függ az eredmény eladhatóságától. Ha meg tudunk szabadulni valamitől, ami egyébként meghatározhatatlan ideig szennyezné a környezetet, már megéri. „A gomba pedig tisztább, mint a legtöbb zöldség a piacokon, legalábbis Mexikóban” – teszi hozzá Dr. Vázquez-Morillas.
 
Forrás: economist.com
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Június / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS