Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Szelektív tudnivalók

2011.07.04

Manapság már nem kell különösebb erőfeszítés a szelektív hulladékgyűjtéshez: külön tároló a különféle hulladékoknak, és ennyiben nagyjából ki is merül. De a gyártási technikák fondorlatainak köszönhetően gyakran szembesülhetünk a sokszor sajnos elkedvetlenítő problémával: ezt most akkor hova is dobjam?

A legtöbb termék ugyanis nem tisztán papírból, fémből vagy műanyagból, hanem ezek keverékeiből, és még ki tudja milyen anyagok felhasználásával készül. A legjobb példa erre talán a gyümölcslevek doboza. Papír vagy műanyag? Kupakkal vagy anélkül?
 
Ilyen helyzetben meg kell nézni a terméken található jelzést. A több rétegű italos (Tetra Pak) dobozok esetében leggyakrabban a C/PAP 84 kóddal találkozunk. Ilyenkor a PAP az uralkodó anyag rövidítése, azaz főként papírból, de aluminiumból és műanyagból is készült dobozt jelent. Ezeket legtöbb esetben papírhulladékkal együtt gyűjtik, de néhol előfordul, hogy a műanyaggal, a városi hulladékgyűjtőrendszertől függően (a fővárosban a papírgyűjtőben). A konténerekre helyezett piktogram egyértelművé teszi, és minden esetben lapítsuk ki a dobozt. A kupakokat azonban célszerű a műanyaggyűjtőbe dobni.
 
A műanyaggyűjtőbe kerülhetnek a PET palackok, tejtermékek dobozai, poharai, kozmetikai cikkek flakonjai, zacskók, csomagolóanyagok, mindig kiöblítve, ételmaradék és zsíros szennyeződések nélkül. Ne tegyünk bele egyéb műanyagnak gondolt tárgyakat.
 
A csomagolás jelzése itt is irányadó (háromszög alakban egymásba futó nyilak, a közepén egy számmal, amely a műanyag fajtáját jelzi). Leggyakrabban PP 05 (polipropilén), 03 (PVC); 01 (PET), 02-HD (nagysűrűségű polietilén), illetve ennek kis sűrűségű változata 04 PE-LD; és PS 06 (polisztirol) látható a termékeken, időnként a 0 elhagyásával. A hazai szabályozás azonban nem kötelezi a gyártókat a műanyag fajtájának jelzésére.
 
Az aluminiumflakonos cikkeket, hajlakkokkat, borotvahabokat, sprayket még üresen se dobjuk a fémgyűjtőbe, ezek a veszélyes hulladékok közé tartoznak.
Forrás és további információ: www.szelektiv.hu
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS