Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Természetes eszközökkel a kártevők ellen

2011.07.05

Mint oly sok esetben, ilyenkor is a megelőzés a legjobb módszer, a betelepedett kártevőket kiűzni jóval nehezebb. Ne hagyjuk szabadon az ételmaradékokat, a szúnyoghálók, függönyök távol tartják a repülő rovarokat, atkák ellen gyakran szellőztessük az ágyneműt, és tartsuk a lakást minél tisztábban, szárazabban.

A nyár legbosszantóbb rovara címét valószínűleg a légy és a szúnyog nyeri holtversenyben. Legyek ellen vegyszermentesen védekezhetünk a sportnak is tekinthető légycsapózással, de a ronda, ám hatékony feromonos légypapír is megfelelő. Ezeknél egy fokkal kifinomultabb és kényelmesebb módszer a cukros-ecetes vízzel töltött csapda, de a citrom, az orgona és a szegfűszeg illatát sem bírják. 
 
Mi is ronthatná el jobban a kellemes folyóparti horgászatot, mint a folyamatosan zümmögő szúnyograj? Kenjünk a bőrünkre higított ecetet, vagy borsmentás repceolajat, ez megvéd a csípésektől. A lakásba való betelepedésüket leghatékonyabban szúnyoghálóval előzhetjük meg, illetve a legyekhez hasonlóan elkerülik többek közt a citrom, a szegfű, a narancs és a vanília illatát, párologtassuk a fenti növények illóolajait. 
  
A jó időben kirajzó hangyák egészségügyi problémákat ritkán, bosszankodást annál többet okozhatnak. Citromszelettel a hangyák is elűzhetőek, illetve szórjuk be útvonalukat sütőpor és vaníliás cukor keverékével, ezt elfogyasztva néhány órán belül elpusztulnak, (ez utóbbi módszer csótányok esetében is alkalmazható). Vakaródzó házikedvenceinkből kiűzhetjük a bolhákat, ha dióleveleket egy napig vízben áztatunk, majd a vizet a bundájukba dörzsöljük.
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS