Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Tiszta vizet a pohárba, ...

2011.07.05

 

Hazánkban átlag napi 110 liter vizet fogyasztunk fejenként, ez világátlagban nem számít soknak, ha az Egyesült Államok 425, vagy Olaszország 250 literéhez hasonlítjuk. Étkezéshez, iváshoz, főzéshez azonban napi 5 liter víz is elegendő személyenként, azaz a maradék 100-at tisztán megspórolhatjuk, nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcát is kímélve.
 
WC öblítéshez, növények locsolásához teljesen fölösleges például tisztított ivóvizet használni, hiszen közvetlenül a csatornába, illetve a talajba kerül. A mosás, fürdés, illetve az esőzések során keletkező, úgynevezett szürkevizet például fel lehet használni ilyen célokra.
 
Épületek tervezésekor, felújításakor érdemes szürkevíz-felhasználásra alkalmas rendszert beépíteni. Az ilyen rendszerek a háztartási szürkevizet megfelelő kezeléssel ismét fürdésre, mosogatásra, mosásra alkalmas vízzé alakítják.
 
Nem kell azonban drága felújításba fognunk, ha spórolni akarunk a vízzel. Vödrökbe, hordókba gyűjtött esővízzel öntözhetünk, a háztetőkre szereljünk ereszt, hogy megkönnyítse az eső összegyűjtését. Lehetőleg ne mosogassunk folyóvízben, a mosó- és mosogatógépet pedig a lehető legalacsonyabb hőfokon, maximális helykihasználtásggal működtessük.  
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
 
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS