Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Bioetanol vs. benzin

2011.07.04

Az élemiszeripari olajokból, mint a cukornád, repce vagy a napraforgóolaj, készült üzemanyagok égetése kevésbé szennyezi a légkört. Külön öröm, hogy májustól egyes MOL-kutaknál is le lehet adni a használt sütőolajat, amelyből szintén bioetanol készülhet. 

Új autóra sem kell feltétlenül költeni, mert az etanol arányától függő átalakítással „sima” kocsinkba is tankolhatunk biogázt, állítják a forgalmazók. Németországban márciusban kisebb káoszt okozott a Super E10 nevű bioüzemanyag bevezetése, és viszonylagos bukása, mert az autósok nem mertek bioetanolt tankolni. http://www.autopro.hu/fejlesztes/zold-pont/Nem-kell-a-nemet-autosoknak-a-bioetanol-zold-ellentet/1834/. http://www.mfor.hu/cikkek/Benzincsucsot_tartottak_Nemetorszagban_a_bioetanol_bevezetesi_kudarca_miatt.html
Hazánkban az E85 jelzésű, 85-15%-os arányú etanol-benzin keveréket lehet tankolni 2006 októberétől. A hagyományos benzinnél, gázolajnál olcsóbb, de a gép is többet fogyaszt belőle.
 
A bioetanol előnyei mellett van azonban egy óriási hátránya, ami erősebbnek tűnik minden más érvnél: nincsenek akkora területek a Földön, ahol hatékonyan és környezetkímélő módon lehetne termeszteni az energianövényeket, a termesztésükhöz felhasznált vegyszerek és az öntözés káros hatásáról nem is beszélve.
 
Az energiaültetvények számára hatalmas esőerdő-részeket égetnek fel, világszerte évente másfél Magyarországnak megfelelő területet, amely 20%-kal járul hozzá a világ szén-dioxid kibocsátásához. Mindezt azért, hogy az autónk bioolajat pufogjon ki a levegőbe a közlekedési dugóban állva.
 
Az Európai Unió szén-dioxid kibocsátást csökkentő irányelve 2020-ra 20%-nyi bioüzemanyag arányt ír elő a tagállamokban, de a rendelkezés meghozatalakor nem vették figyelembe a járulékos környezetszennyezést.
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)

 

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS