Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Három műanyag, amit mindenképpen kerüljünk

2011.07.05

thedailygreen.com A gyártásra ugyan nem befolyásolhatjuk azonnal jelentős mértékben, de bojkottálhatjuk a műanyagcsomagolású termékeket. A feldolgozatlan műanyaghulladék és a vegyszerekben rejlő egészségügyi kockázat elkerülése érdekében keressük a termék csomagolásán a számot körülvevő, egymásba futó nyilakból álló háromszöget, és az alábbi három műanyagfajtától különösen óvakodjunk.

 
3. PVC – poli(vinil-klorid)
 
Hőre lágyuló, ellenálló műanyag. Találkozhatunk vele mosószeres, samponos, étolajas flakonokban, játékokban, üvegtisztítókban, orvosi műszerekben, csővezetékekben. Égésekor számtalan káros vegyület, többek közt például dioxin és hidrogén-klorid keletkezik. Élelmiszerekkel érintkezve ftalát és adipát kerülhet át az ételbe, amelyek máj-, vese- és tüdőkárosodást okozhatnak. A PVC gyártásakor is sokféle rákkeltő anyag jut a környezetbe.
 
6. PS - polisztirol
 
Polimerizált sztirol, régóta ismert és alkalmazott műgyanta. Megtalálható eldobható tányérokban és poharakban, élelmiszeres, tejtermékes dobozokban, tojástartókban. Hő hatására mérgező bomlástermékek, leginkább sztirol kerülhet a műanyagpohárban melegített kávéba. Az egyik legnehezebben újrahasznosítható műanyagfajta.
 
7. – az egyéb
 
Az 1987 után feltalált műanyagok, például polikarbonátok, polilaktidok az egyéb elnevezést és a 7-es számot kapták. Cumisüvegek, napszemüvegek, DVD-k, iPodok, egyéb számítástechnikai eszközök és a nylon összetevői. Néhányuk Bysphenol-A (BPA) vegyületet tartalmaz, amely az ösztrogénhez hasonló hatással rendelkezik. Műanyagpalackokból hő hatására könnyen kiszivárog, és az emberi szervezetben megzavarhatja a természetes hormonháztartást, csecsemőknél fejlődési rendellenességekhez vezethet.
 
Lehetőleg ne melegítsük a műanyag ételesdobozokat, és ne súroljuk őket mosogatáskor. Ha tehetjük, igyunk üvegpalackból, és tároljuk az ételt kerámia edényekben.
 
Forrás: thedailygreen.com  
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS