A gyártásra ugyan nem befolyásolhatjuk azonnal jelentős mértékben, de bojkottálhatjuk a műanyagcsomagolású termékeket. A feldolgozatlan műanyaghulladék és a vegyszerekben rejlő egészségügyi kockázat elkerülése érdekében keressük a termék csomagolásán a számot körülvevő, egymásba futó nyilakból álló háromszöget, és az alábbi három műanyagfajtától különösen óvakodjunk.
3. PVC – poli(vinil-klorid)
Hőre lágyuló, ellenálló műanyag. Találkozhatunk vele mosószeres, samponos, étolajas flakonokban, játékokban, üvegtisztítókban, orvosi műszerekben, csővezetékekben. Égésekor számtalan káros vegyület, többek közt például dioxin és hidrogén-klorid keletkezik. Élelmiszerekkel érintkezve ftalát és adipát kerülhet át az ételbe, amelyek máj-, vese- és tüdőkárosodást okozhatnak. A PVC gyártásakor is sokféle rákkeltő anyag jut a környezetbe.
6. PS - polisztirol
Polimerizált sztirol, régóta ismert és alkalmazott műgyanta. Megtalálható eldobható tányérokban és poharakban, élelmiszeres, tejtermékes dobozokban, tojástartókban. Hő hatására mérgező bomlástermékek, leginkább sztirol kerülhet a műanyagpohárban melegített kávéba. Az egyik legnehezebben újrahasznosítható műanyagfajta.
7. – az egyéb
Az 1987 után feltalált műanyagok, például polikarbonátok, polilaktidok az egyéb elnevezést és a 7-es számot kapták. Cumisüvegek, napszemüvegek, DVD-k, iPodok, egyéb számítástechnikai eszközök és a nylon összetevői. Néhányuk Bysphenol-A (BPA) vegyületet tartalmaz, amely az ösztrogénhez hasonló hatással rendelkezik. Műanyagpalackokból hő hatására könnyen kiszivárog, és az emberi szervezetben megzavarhatja a természetes hormonháztartást, csecsemőknél fejlődési rendellenességekhez vezethet.
Lehetőleg ne melegítsük a műanyag ételesdobozokat, és ne súroljuk őket mosogatáskor. Ha tehetjük, igyunk üvegpalackból, és tároljuk az ételt kerámia edényekben.
Forrás: thedailygreen.com