Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Hatékonyabb és olcsóbb napenergia

2011.07.05

www.globalwarmingisreal.com A napenergia iránti megújult érdeklődés a szektor fejlődését eredményezte. Az alábbi három innovatív megoldásnak köszönhetően a napelemek használata már egyre olcsóbb és hatékonyabb.

 
1. Vékonyfilm cellás napelem – csökkenti az előállítási költségeket
 
A napelem rendszerekről a legtöbb ember képzeletében az ablaknyi méretű, fekete, keretbe ágyazott panelek jutnak eszébe. Nem is véletlenül, a napelemek legelterjedtebb fajtája az úgynevezett kristály szerkezetű cella. Felszerelésükhöz magas szintű szakértelem kell és anyagukban is drágábbak.
 
A vékonyfilmes cellák távolról sem emlékeztetnek ezekre, vékonyak, hajlíthatóak, sokszor feltekerve szállíthatóak. Egy ilyen panel legyártása hasonlít a nyomtatáshoz, ezért az egyes cellák előállítása olcsóbb, körülbelül egy dollár/watt, míg a hagyományos celláké kétszer ennyi.
 
2. Mikro-inverter – növeli a rendszer hatékonyságát
 
Az inverter a napenergia-rendszer kulcsa. A napelem egyenáramot termel, ezt váltóárammá kell alakítani, hogy a háztartásban használható legyen. A régebbi rendszerek inverterei nagyok voltak, drágák, és sok fölösleges hőt termeltek. A legolcsóbb inverter is közel tízezer dollárra emelte egy kisebb napelemes rendszer árát.
 
A mikro-inverterek a hagyományos rendszer egy tizedére, ezer dollárra csökkentik az induló összeget. Ez az árzuhanás az átlagember számára is elérhetővé teszi a kisebb napelem-rendszereket.
 
3. Új panel állvány rendszer – csökkenti a felszerelés összköltségét
 
A napenergiára való áttérés költségeinek tetemes hányadát emészti fel a rendszer összeállítása és felszerelése. A keret felerősítése a tetőre, a panelrácsozat összeszerelése fárasztó és időigényes feladat. Az újfajta, lépcsőzetes rendszernek köszönhetően a beállítás egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb. A napelemek üzembe helyezésének költségei drámai csökkenést mutatnak, így remélhető, hogy a megújuló napenergia képes lesz felvenni a versenyt a fosszilis energiahordozókkal.
 
Fontos tudnivaló: A napelem nem keverendő össze a napkollektorral. Előbbi elektromos áramot termel, míg az utóbbi melegvíz előállítására és a fűtés kiegészítésére alkalmas.
 
Forrás: globalwarmingisreal.com
 
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Szeptember / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS