Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

2050-ben 140 milliárd tonna természeti erőforrást fogunk felhasználni

2011.07.05

 

Az első a fémek újrahasznosítási arányának lehetőségeit mutatja be. Mindössze 18 féle fém 50%-át hasznosítják újra, miközben a többség újrahasznosítási aránya az 1%-ot sem éri el.
 
Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Bizottsága által kiadott második jelentés rávilágít, hogy a jelenlegi állapotok fennmaradásával az erőforrások fogyasztása 2050-ig a háromszorosára nő, elérve a 140 milliárd tonna ásvány, fosszilis üzemanyag, biomassza és érc felhasználást,
 
Ha el akarjuk kerülni a globális erőforrásválságot, drasztikusan csökkentésre, illetve a jövőbeli erőforrás-fogyasztás tudományos alapokon nyugvó meghatározására lesz szükség.
 
A két jelentés felszólítja a törvényhozókat és politikusokat, hogy növeljék az újrahasznosítás arányát, és csökkentsék az erőforrások pazarlását.
 
„Ezek a jelentések hangsúlyozzák, hogy a gazdaságot sürgősen energia-hatékonyabbá kell alakítani,” - mondta Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. „Óriási kihívások előtt állunk, de bízom benne, hogy le tudjuk küzdeni őket.”
 
A Bizottság hamarosan befejezi az Energia Útitervet, amely meghatározza az átalakításhoz szükséges hátteret, és előkészíti a további lépéseket. „Valós tárgyalásokat kell folytatni a tagállamokkal, mert a döntés olyan fontos területeket érint, mint az adórenszer reformjai és a szakszerűtlen támogatások megszüntetése. Ezen kívül örömmel fogadunk minden, az újrahasznosítás növelésére vonatkozó felhívást.”
 
Az ipar a nyersanyaghiány és a magas árak miatt aggódik, ennek ellenére a kritikus fémeknek körülbelül egy százalékát hasznosítják újra, a többit egyszerűen kiselejtezik a termékkel együtt.
 
A jelentés felhívja a figyelmet, hogy ez a gyakorlat a ritka, különleges, vagy kritikus fémeket hamarosan a modern technológia számára elérhetetlenné teszi. A vas, réz, acél, aluminium, ólom és bádog újrahasznosítása ezzel szemben világviszonylatban eléri a 25-75% közötti arányt.
 
Az újrahasznosítási arány javítása jobb begyűjtéssel és a háttér-infrastruktúra kiépítésével több millió, ha nem milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg, és számottevően növelné a munkahelyek számát, különösen a fejlődő országokban. A fémek újrafeldolgozása akár tízszer olyan hatékony, mint a nyers ércekből való előállítás.
 
A három lehetséges forgatókönyv közül a legbátrabb arra szólítja fel a fejlett országok lakosságát, hogy a fejenkénti erőforrás-felhasználást a jelenlegi éves 16 tonna kétharmadával csökkentsék, míg a többi tartsa a jelenlegi szintet. Így a fogyasztás 2050-ben is megtarthatja a az ezredfordulós szintet.
 
Forrás: clickgreen.org.uk
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS