Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Gyűlik a bizonyíték az e-hulladék veszélyeire

2011.07.06

greenbiz.com A helyi levegő szennyezettsége az emberi tüdősejtekben gyulladást és oxidatív stresszt okoz, amely DNS károsodáshoz, rákhoz vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet, állítja a kutatás. Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent tanulmány élénk érdeklődés központjába került, mivel az e-hulladékok, a megunt vagy elavult elektromos készülékek lerakatai évről évre növekednek.

 
A becslések szerint évente körülbelül 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, ólom, réz, bádog, helyenként higany, kadmium és hasonló anyagok felhalmozódásával. A fejlett országokban termelődő e-szemét jelentős része a fejlett országokban landol, ahol a lazább szabályozás, illetve a kezdetleges lebontási technológiának köszönhetően az újrahasznosítás mindennek mondható, csak nem környezet- és egészségkímélőnek. Az említett nehézfémek és egyéb szennyező anyagok egy része a levegőbe kerül, így előbb-utóbb már nem csak a szemétlerakók környezetében okoz problémát.
 
„A legtöbb hulladékbontó munkás és környékbeli lakos mindenféle védelem nélkül, szüntelenül ki van téve a mérgező anyagoknak. Egy nyilvánosságra nem hozott felmérés szerint a körzetben egyes betegségek, például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a különféle daganatos elváltozások aránya az utóbbi néhány évben jelentősen megnövekedett” – olvasható a tanulmányban.
 
Forrás: greenbiz.com
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2022 >>
eOldal.hu, 2007-2022 © Minden jog fenntartva. | RSS