Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Önellátó falvak

2011.07.06

 

Agostyán, Drávafok, Galgahévíz, Gömörszőlős, Gyűrűfű, Máriahalom, Somogyvámos, Visnyeszéplak. Mind a nyolc falu az ország más tájain található, ezért az eltérő helyi adottságokból próbáltak előnyt kovácsolni. Hol a gyümölcstermesztés, hol a gyapjúfeldolgozás, hol a méhészet, hol pedig a környezeti oktatás kapott kiemelt szerepet.
 
Az első, tudatosan kiépített ökofalu az 1970-es években elnéptelenedett Gyűrűfű volt, amelyet azóta is a megújulás iskolapéldájaként tartanak számon. A ’90-es években egy kisebb baráti társaság elhatározta, hogy egy komplex, ökológiai alapokon álló fejlesztési terv nyomán újra életre kelti az elnéptelenedett zselici települést, immár ökofaluként.
 
Az ökofalvak összlakossága ugyan elenyésző, de nem is az a cél, hogy nagy tömegek költözzenek be, inkább afféle élő skanzenként mutatják be, hogyan lehet ötvözni a modern technológiát az évszázados tudással. Téves lenne ugyanis azt hinni, hogy az ökofalvak lakói az Egyesült Államok Pennsylvania államában élő amishokhoz hasonló, technikaellenes „ősközösséget” alkotnak. A lakosok nagy része gazdálkodó, de sokan bejárnak a közeli nagyobb városokba, mások otthonról, távmunkában dolgoznak.
 
Néhány évtizede semmi csodaszerű nem volt abban, hogy a legtöbben a saját maguk által termelt zöldséget, gyümölcsöt és a ház körül tartott állatok húsát fogyasztották. A közelmúlt élelmiszerbotrányai fényesen igazolják, hogy mit kockáztatunk az ellenőrizhetetlen forrásból származó élelmiszerekkel.
 
Az ökofalvak látogathatóak, több helyen működik vendégház, amelyek iskolai csoportok ellátásra is alkalmasak. Ha szeretnénk néhány, mindennapokba beépíthető ökotippet ellesni, az élelmiszertermeléstől kezdve az építkezési megoldásokig, az élő példáknál jobb helyet nem is találhatunk.
 
További információ: http://www.okofalu.info/index.php
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Augusztus / 2019 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS